Ola Grønn-Hagen er jaktlagets eldste, men holder fortsatt et høyt tempo.
For ei uke siden fartet 79-åringen rundt i fem tidligere Sovjet-republikker, også kalt Sovjetistan. I dag trasker han innover ei regntung myr nord for Tynset.
Men til uka drar Ola av sted til Malawi. Der har han på frivillig basis bidratt til 200 nye eller oppgraderte klasserom og 26 lærerværelser. Han har gravd mer enn 400 nye brønner og sikret 150 000 mennesker rent vann. En ny fødestue har han også på gang. Foto: Privat
«Du er et eksempel på hva et menneske kan gjøre for andre, Ola. Verden skulle hatt flere som deg», sa Statsforvalterens stedfortreder da Ola i høst mottok Kongens fortjenstmedalje. Med tildelingen fulgte en invitasjon til Det kongelige slott.
Foto: Lise Åserud/NTB
– Noen ganger lurer jeg på om jeg driver med for mye – men de tankene forsvinner fort. Og nå er det tid for elgjakt i Tynset.
– Her passerte det en hel reinflokk i går. Det blir spennende å se om de kommer tilbake i dag, eller om jeg kommer på skuddhold av elg. Som lagets eldste slipper jeg å gå veldig langt. Mens vi venter på at de andre finner postene sine, kan vi prate sammen litt lavt, sier Ola.
– Jeg ble født på Hagen gård, ti kilometer nord for Tynset, som yngstemann i en søskenflokk på fem. Jeg ble født klokka 14, mor måtte jo ta morgenstellet i fjøset først. Jeg har aldri vært morgenfugl!
Far var ingen jeger, han hadde nok med å være bonde, så det var først på 70-tallet jeg ble interessert i jakt. Det var min bror Per som fikk meg med. Han var åtte år eldre enn meg og leder av elgjaktlaget jeg fortsatt er med i. Nå er han dessverre død, men søstrene mine Ingunn, Arna og Gunvor lever og er i dag 93, 92 og 90 år gamle.
I oppveksten gjorde jeg mye ugagn. Skolestua sto bare 150 meter hjemmefra, men jeg var alltid ute i siste lita. Skolen var fådelt og vi var bare åtte stykker i klassen. Vi sloss litt, kløv mye i trærne og lekte politi og røvere. Jeg var nok klassens apekatt, kløv alltid høyest. Det var noen ganger litt for høyt, da kom jeg raskt nok nedatt!
Måtte mjølke før skoletid
Etter sju år på folkeskole ventet framhaldsskolen. Der hadde A- og B-klassene 75 prosent teori og 25 prosent praksis. A-klassen snekret, mens B-klassen, som jeg gikk i, hadde metallsløyd, eller smedskole, som vi kalte det. C-klassen hadde motsatt, 75 prosent praksis og 25 prosent teori. Jentene hadde håndarbeid, slik var det den gangen. Jeg syntes det var morosamt med metall, og tror fortsatt jeg kan smi og herde en meisel og en dor.
Så måtte jeg jobbe hjemme på gården et år fordi ho mor kom på Stortinget. Hun var først innvalgt som vara for Senterpartiets representant fra Hedmark, deretter ble hun selv valgt inn som representant i fire år. Hun måtte bo i Oslo og var hjemme bare annenhver helg. Da hun gikk av motorvogna på stasjonen klokka ti fredag kveld måtte hun gå de to kilometrene hjem. Det var ingen som henta henne; «kjerringa kunne jo gå».
Les mer om Olas mor Karen Grønn-Hagen.
Far var nok litt skeptisk til mors innsats på Stortinget. En historie forteller at han skal ha sagt: «Det er greit nok at kvinnfolk tar seg sånne jobber, men itte akkurat kjerringa mi.»
På den tida hadde vi fått mjølkemaskin, men ingen av de andre hjemme kunne bruke den, så det ble meg som måtte mjølke. Slik var det for så vidt også når jeg gikk det siste året på folkeskolen. Jeg måtte gå i fjøset før jeg kunne gå på skolen.
Via en app på telefonen ser vi hvor alle befinner seg. Der kan vi også følge bikkjas bevegelser. Vi holder kontakt via jaktradioen og når alle har nådd sin post, slippes hunden løs. I dag er det ti år gamle Tuva som får sjansen til å søke opp elg.
Jaktlaget legger inn anbud på jakta til grunneierne hvert år. I år har vi en kvote på to bringer (elgokser) med opp til tre takker, to kviger (elgku som ikke har fått kalv) og to koller (elg uten horn eller gevir).
Foto på natta – sov på skolen
Realskolen tok jeg på Tynset, men jeg var en svært dårlig elev. Lekser har aldri vært min sterke side. Jeg hadde fått kjøpt meg et 35 mm-kamera med pengene jeg fikk til konfirmasjonen og var mer opptatt av å fotografere folk. Jeg fremkalte, kopierte og solgte bilder. Forstørrelsesapparatene bygde jeg selv, med gamle brilleglass som linser. Det fungerte fint, men etter å ha drevet på hele natta med dette, ble jeg jo litt trøtt på dagtid. I klasserommet satt jeg som oftest og sov inntil noen vekka meg.
Lei av alt som het skolearbeid, ville jeg etter realskolen til sjøs. Først med skoleskipet Statsråd Lemkuhl, våren 1962 fikk jeg så jobb i Wilhelmsens rederi. Jeg var med på en tur til Shanghai og tilbake, men da jeg ikke fikk den hyra jeg ville, sa jeg opp og flytta til mor i Oslo for å ta eksamen artium i stedet. Den ble tatt ved Bjørknes privatskole, det meste på ett år. Det var ikke så mange sikkerhetsforanstaltninger på Stortinget den gang. Jeg gikk ut og inn der som jeg ville, og ble godt kjent.
Gift to ganger
Egentlig er jeg litt lat, men siden jeg også har hatt relativt lett for det, fikk jeg en grei eksamen. Karakterene var likevel ikke gode nok til at jeg kom inn ved Norges Tekniske Høgskole (NTH). I 1965 søkte jeg meg derfor til England og ingeniørstudiet i Sunderland. Her ble jeg allerede samme år kjæreste med Susan Little.
Vi gifta oss to ganger, først i England i 1970 og så i Norge et par uker senere, for vi måtte jo ha en fest her hjemme og. Sue, som hun ble kalt, var utdanna lærer. Hun fikk her hjemme først jobb på sykehusets laboratorium, deretter begynte hun som lærer ved Tynset videregående skole. Derfra gikk hun av som pensjonist, 62 år gammel. Sammen fikk vi en datter, Kristin, som også har gitt oss to barnebarn.
I studietida jobba jeg hver sommer for Vassdragsvesenet på Hardangervidda. Da jeg som nyutdannet fikk tilbud om å jobbe som assisterende byggeleder for Savalen kraftstasjon, syntes jeg at jeg måtte takke ja. Senere ble jeg byggeleder. Deretter var jeg daglig leder for Harsjøens Entreprenørforretning i fem år og for Nordøstkonsult i 17 år. Gjennom dette fikk jeg være med på de fleste byggeprosjekter i regionen, deriblant som prosjekt- og byggeleder for Tynset Kulturhus.
Fem faste spørsmål
Hva er et godt liv for deg?
– Å få gjøre noe «nyttig» hver dag! Det kan være alt fra å rydde snø.
Hva tenker du om kropp og helse?
– Jeg tar vel god helse som en sjølsagt ting. Men det er viktig å holde både hodet og føttene noenlunde i form. De må brukes! Jeg ser mer og mer med alderen hvor viktig helsa er. Har du helsa til det, er du fri til å gjøre det meste.
Hva er ditt sterkeste minne?
– Kanskje besøket på et sjukehus i Sør-Sudan i 1998. Det hadde blitt bombet av regjeringen og mange var døde. Vi fløy ut noen som kanskje kunne berges med bedre behandling. Legen gikk rundt og sorterte de som kanskje kunne overleve og de det ikke var håp for. Akkurat som i Gaza i dag.
Har vært din identitet? Og din rettesnor for livet?
– Kanskje ukuelig optimist? Mor sa alltid: «Det blir nok ei råd», når ting gikk på tverke. Det har jeg ment sjøl óg, med tilføyelsen «hvis du er tilstrekkelig nødt». Men det har medført mye arbeid. Det var måneder da jeg noterte meg for 300 timer for å kunne oppfylle anbudsforpliktelsene. Bortsett fra da datteren vår var lita, har jeg alltid jobba mye overtid, stort sett 15- 20 prosent.
Hva tenker du om døden?
– Når den dagen kommer, så håper jeg at det går fort. Jeg vil heller stupe innpå fjellet en dag enn å bli liggende i ei sjukehusseng, uten å komme noen vei. Det er det verste jeg kan tenke meg. Jeg er utmeldt av statskirken og tror på folk, ingen gud. Når det er sagt, pleier jeg å si at jeg antakelig har vært i flere gudshus enn folk flest. Men det er på grunn av bygga, ikke som en følge av trua. Det gjelder både kirker, moskeer og andre religiøse bygg.
Sikkerheten er viktig. Når vi går ut i terrenget skal magasinet være tomt. Det er bare førstemann i rekka som har lov til å lade børsa på forhånd.
Men nå ser jeg ser på appen at Tuva er etter en elg. De beveger seg fort. Det er en såkalt piggokse, en ett og et halvtåring, meldes det. Og de kommer mot oss!
Grep sjansen
Så, i 1993, ble vårt vante liv plutselig snudd om. Jeg hadde begynt å gå litt lei av hjemlige trakter, må jeg innrømme, da en kjenning spurte om jeg hadde lyst på noen ukers arbeid i Midtøsten. Firmaet Norconsult trengte en sjefsingeniør for bygge- og anleggsarbeider i forbindelse med et nytt landsdekkende televerk i Libanon, så to uker senere satt jeg på flyet til Beirut. Der var jeg først alene i et halvt år, før Sue og datteren vår kom nedover. Men Libanon er et svært frankofilt land, så da et fransk selskap halvannet år senere ønska seg jobben vi til da hadde utført, måtte vi bare akseptere det. Vi ble rett og slett kasta ut av Libanon.
Livet er stort sett basert på tilfeldigheter. Det gjelder å gripe sjansen når den farer forbi, pleier jeg å si. Så også i 1995, da jeg midt under elgjakta ble oppringt av firmaet Norplan. De visste at jeg nylig var ferdig med det forrige oppdraget og lurte på om jeg nå kunne tenke meg en ny tur ut, nå for å gjøre forstudier for små vannkraftanlegg i Syria og Libanon? Ja, det kunne jeg jo. Snart reiste jeg derfor nedover igjen. Det var en fantastisk spennende tid, da de fleste, takket være blant annet Oslo-avtalen, trodde at nå går det mot fred i Midtøsten. Men mens jeg befant meg i Aleppo fikk jeg høre at Rabin var skutt, og da forsvant håpet om fred.
Livet er stort sett basert på tilfeldigheter. Det gjelder å gripe sjansen når den farer forbi,
Etter Midtøsten fikk jeg jobb som prosjektleder for Norsk Folkehjelps aktiviteter i Tuzla, Bosnia Herzegovina. Jeg begynte der et par måneder etter at Dayton-avtalen var underskrevet. Den gjorde slutt på krigshandlingene i det gamle Jugoslavia, men det var ikke bare fredelig enda.
Vel hjemme igjen ble jeg i 1997 daglig leder for entreprenørbedriften Johan Kjellmark på Røros. Der ble jeg i ni år. Like etter at jeg startet på Røros fikk jeg spørsmål om jeg kunne komme en tur til Nairobi for å bygge opp noen datasystemer for Norsk Folkehjelps kontor der. Det ble tre turer dit, og det ga meg fascinasjonen for Afrika. Den siste perioden min som yrkesaktiv var jeg daglig leder i Janfire Norge AS, et nystartet firma som solgte fyringsanlegg og utstyr for biovarme. Gjennom livet har jeg også sittet som styremedlem for en lang rekke virksomheter og organisasjoner.
Tuva har stålos
Nå er Tuva og elgen bare 200 meter fra oss. Mens hun forfølger det flyktende dyret og bjeffer, kalles losen løs, på drevet halsende hund. Hvis hun finner elgen og med bjeffingen sin får den til å stå i ro, kalles det stålos. Det høres det ut til at hun har nå.
Skuddet traff. Nå skal vi alle samles ved elgen. Mens jeg slakter, tenner de andre et bål. Så kan vi samles rundt varmen og spise matpakkene.
Den første elgen jeg skjøt var borti Finnsjøfeltet i 78 eller 79. Hvor mange jeg har felt totalt? Ifølge han Erik har jeg skutt 12 elger på dette feltet.
Totalt blir det vel mellom 25 og 30 dyr, deriblant to 16-taggere. Det har blitt en del reinsdyr også, pluss en enslig, pen hjort. Hornet henger på hytta, det var bortimot en kronhjort
Det gjør at det ikke er så nøye om jeg skyter noe nå. Jeg har gjort det og vet at jeg kan det. Viktigere for meg er fellesskapet med de andre i laget.
Jeg setter stor pris på reinsdyrjakt også. Det begynner å bli noen år siden sist, men jeg håper å få det til igjen et år. Det er mer et enmannsshow det da, med mye gåing i fjellet. Er du heldig får du se en rein på nært nok hold.
Jeg får vel vomme ut elgen, til ære for fotografen. Oda, barnebarnet til min bror Per, er feltkontrollør. Hun må kontrollere dyret og sjekke alle innvoller. I fjor måtte vi også sjekke hjernen, da man var redd for skrapesyken.
Det afrikanske eventyret
I 2006 kom så nevøen min Arnstein Bjørke til meg. Han er en av eierne av Vigmostad & Bjørke forlag, nå hadde han lyst til å gi bort en del penger. «Hvor tror du at de kan gjøre størst nytte for seg», spurte han. Vi grubla lenge og studerte blant annet på FN-statistikk for å finne ut hvor det sto dårligst til, ut fra det resonnementet at der det er dårligst, må det gå an å få mest ut av hver krone. Malawi pekte seg ut som et av verdens aller fattigste land, der behovene var og er ufattelige store. Da det samtidig dukket opp et par lærere derfra på utveksling, kunne jeg snart si til Arnstein: «Nå kjenner jeg to personer fra det landet, så da kan vi begynne.»
Slik ble det, og vi reiste allerede samme år nedover for første gang. Vi leide bil og kjørte så mye vi rakk i løpet av tolv dager, fra den ene enden av landet til den andre. Gjennom de to lærerne hadde vi fått kontakt med en kjentmann som var med oss. Da vi en av de siste dagene besøkte en skole, så vi fort at her trengtes en oppgradering. Slik starta det, med oppussing av Suza skole i 2007.
Så måtte vi se på den ene lærerens barneskole. Det trengtes visst oppussing også der. Ferdige med dét prosjektet, spurte vi om det var flere skoler i nærheten som trengte noe. Jo da, det fantes hele 11 barneskoler som kunne trenge oppgradering innafor et relativt lite område. Litt senere fant jeg ut at alle skoler egentlig skal ha åtte klasserom, for det skal være åtte klassetrinn på hver skole. Men snittet i dette området lå på fire. Så da fikk jeg en visjon: Tenk om jeg kunne klare å få til åtte klasserom på samtlige skoler.
Dette første målet ble nådd i løpet av fire år. Med det hadde vi funnet vår vei. Dette får vi til, dette kan vi. Siden har det i grunnen bare balla på seg. Totalt har vi så langt forbedret skolesituasjonen for cirka 18 000 elever i dette området.
Ingen varige forpliktelser
Når man skal bygge barneskoler i Malawi er byråkratiet nesten ikke-eksisterende. Det er det lokale skolestyret som bestemmer, og de står nesten i kø for å få oss til å bidra.
Avtalen er at hvis vi skal bygge, må de som bor der skaffe murstein. Den lages lokalt, av leire som tørkes og brennes. Det gjør at landsbyen også får et forhold til skolehuset. Folk har vært med på prosjektet, ikke bare fått det givendes. Vi bygger og sørger for transport, men dere må selv sørge for murstein og sand. Dette tror jeg på!
Det samme gjelder med brønner. 424 stykker har vi skaffet til nå. De graves på dugnad av landsbyens folk, så kommer vi med fagfolk som ferdigstiller dem. Brønnene drives med en standard håndpumpe. En meget enkel affære, men den er effektiv og kan pumpe opp helt ned til 60 meters dyp. Men landsbyens folk skal være med på det som skjer. Det er et innmari viktig poeng for alle slik virksomhet.
Bedra forholdende for en tredel
Vi holder oss stort sett i ett fylke, Nkhata Bay, og tar område for område der. Det finnes cirka 90 000 barneskoleelever der, og det er fortsatt mer enn nok å gjøre. Vi har hittil bedra situasjonen for cirka 30 000 elever, det vil si en tredel. Vi har også sørget for at lærerne får bedre forhold. Ekstra artig er det at elevene fra Nkhata Bay nå i vår hadde de beste eksamensresultatene i Malawi.
Jeg har som prinsipp at jeg ikke skal være med i noe som går over lengre tid. Det er det mange som har brent seg på. Jeg leder prosjektene fra A til B, og vi påtar oss ikke drift eller andre vedvarende forpliktelser. Hvis jeg av en grunn plutselig må avvikle innsatsen, så avslutter de prosjektene vi har samlet midler til og så er de ferdig med det. Vi betaler ikke lærerlønninger og så videre, det er myndighetenes fordømte jobb.
I dag har vi seks byggeplasser gående. Vi fikk støtte fra Norad i noen år, men så fant de ut at det var for mye jobb å følge opp slike små organisasjoner som oss, så da kutta de oss ut. Det er klart, vi driver så smått at jeg bokstavelig talt har kvittering på alt vi handler inn. Jeg fører inn i et stort regneark alt som kjøpes, fra spiker og sement til større ting.
I tillegg til det Arnstein bidrar med, samles det stadig inn penger lokalt. Barnehagene i Tynset har blant annet solgt boller og vafler og slik sponset en barnehage. Under årets spekematfestival på Tynset ble det holdt en veldedighetsauksjon, og de mer enn 200 000 kronene som kom inn ble øremerket ei ny fødestue i Kande.
Arnstein skaffer penga – jeg bruker dem
Det er dette jeg bruker det meste av tida mi på som pensjonist. Ulønna, humanitært arbeid. Hva som er drivkrafta? Jeg har lært mye gjennom livet, og bortsett fra tapet av kona mi, noe som var ganske tøft, har jeg hatt det rimelig greit. Nå vil jeg gjerne gi noe tilbake.
Jeg har eventyrlyst og er en evig entreprenør, som gjerne vil få til ting. Noe som vises. Det får jeg til når jeg kan produsere skolebygg en masse. Jeg har kunnskapene, etter hvert også erfaringene, og vet nå at dette kan jeg. Det skulle bare mangle at jeg ikke bruker de evnene jeg har. Du må heller ikke glemme at det vi gjør innebærer jækla mye moro også da!
Jeg vil holde på så lenge helsa holder, det kan ta slutt i morgen, men kan også gå en seks-sju år til. Jeg har ingen direkte arvtakere i prosjektet, så det jeg prøver å få til nå, er at en veldig flink gutt vi har sponset gjennom skolegangen, kan etablere et selskap sammen med ingeniøren vi nylig har ansatt. Da kan de kanskje videreføre det arbeidet vi har startet. Kanskje klarer vi 200 klasserom før jeg er ferdig. Men det er nevøen min Arnstein som skulle hatt medalje. Vi har et utmerket samarbeid. Han skaffer penga og jeg bruker dem. En helt fortreffelig ordning.
Jeg begynner vel å nå aldersgrensa for de fleste, men tenker nå at jeg skal være med ei stund til.
For ikke så lenge siden var jeg med på en Turistforenings-tur fra Finse. En tøff tur på ti timer. Jeg oppdaga først etterpå at de fleste jo var i 30-årsalderen og at den nest eldste var i 50-åra. Jeg må vel innse at jeg snart må se litt på fødselsattesten før jeg melder meg på noe slikt, og ikke tru at jeg er like sprek som jeg var en gang.
Jeg er nok ikke den mest pasjonerte jegeren, det er andre som er mere gira enn meg. Men når vi skal slakte får jegov til å bidra. Jeg er opptatt av at vi skal klare det sjøl, og at de unge skal lære seg hvordan de gjør det.
Studerte historie
Ung og nyutdannet var jeg i tvil om Tynset var et blivende sted. Men etter å ha hatt de første jobbene, fant jeg ut at dette er en fin base. Stort sett er jeg tre måneder i utlandet hvert år. Så vil jeg besøke jeg slekt og venner rundt om i Norge, være litt på hytta og deretter er det jakt. Vi kjøpte huset i 1975 og har bodd der siden. Der gjør jeg hva jeg vil. Jeg vet ikke om jeg bruker senga mi mer enn halvparten av året, men den står da der. Mange i min aldersgruppe har flytta inn i en enklere leilighet i sentrum, foreløpig er det utenkelig for meg. Men jeg forbeholder meg retten til å skifte mening.
Skoletrøttheten til tross, så hadde jeg planer om å få meg et mellomfag før jeg fylte 70. Slik ble det ikke. Men jeg tok et halvt mellomfag i nyere afrikansk historie ved NTNU i 2002 og et halvt grunnfag i nyere historie to år før. Historie har alltid interessert meg, så det var morsomt. Når en jobber ute i verden er det viktig å kjenne historien for å forstå det som skjer i dag, det ser du godt både i Midtøsten og i Jugoslavia. Du må også kjenne og forstå historien for i rimelig grad kunne forutsi hva som skjer i morra. Det har jeg selv profitert på flere ganger, men jeg har også sett andre gå i baret, som det heter, fordi de ikke kjente forhistorien.
Mistet kona tidlig
Kreftsykdommen har dessverre tatt mange i familien fra oss. En svigerinne gikk bort allerede i 1993, broren min i 2010 og så døde både en svoger og kona mi i 2012.
Sue merket de første tegnene på sykdom i 2009. Hun ble behandlet og erklært frisk etter å ha fått cellegift. Mens vi var på et cruise i 2012, kjente hun seg imidlertid syk, så vi måtte gå i land på Guernsey for å oppsøke lege. Der fikk hun beskjed om kreftsykdommen hadde blusset opp igjen og at det ikke var noe mer legene kunne gjøre. Hun døde bare to uker senere.
Selv har jeg vært velsignet med god helse gjennom livet. Jeg var ikke borte fra arbeidet én dag i løpet av mine 42 yrkesaktive år. Og på sykehuset har jeg bare vært én gang. Det var rett før elgjakta i 2018 at jeg skulle skifte en vinsj som hang oppunder taket. Jeg kløv oppunder takstolene og fikk tilsendt en planke jeg skulle stå på mens jeg jobba. Det vi ikke fikk med oss var at planken var nesten sagd gjennom, det oppdaga jeg først da jeg forsvant nedover. Etter å ha falt 3,5 meter ned og landa på et betonggulv, hadde jeg tross alt flaks, for det ble ingen varige skader. Men det ble ingen elgjakt på meg det året.
Den ultimate konstruksjon
Som ingeniør har jeg alltid vært fascinert av bruer. Jeg synes bruer er den ultimate konstruksjonen. Den første større brua jeg jobba med var Å-brua som ble satt opp rundt 1980. Det er ei 100 m lang hengebru over Glåma. Vi demonterte ei gammel hengebru, forlenga den og monterte den opp igjen med nye tårn og kabler.
På Neby har det vært bru over Glåma siden tidlig 1700-tallet. Den tredje ble revet i 1944. Etter den sto det igjen to øyer som hadde vært fundament. Jeg syntes det ville vært fint med ei gangbru på dette stedet, og i 1990 laget jeg det første utkastet. Men den gang var det ikke penger til prosjektet, så det ble liggende, men tatt fram igjen med ujevne mellomrom.
I 2009 ble ei 100 år gammel bru på Kvikne erstattet av ny. Bror min, Per N. Hagen var primus motor for dette prosjektet, men jeg ble med på det tekniske. En fersk ingeniør fra NTNU sto for beregningene. Han startet senere et konsulentselskap med kontor både i Spania og i Oslo. Vi har holdt kontakten, så han påtok seg senere arbeidet med beregningene for Neby bru for et meget hyggelig honorar.
I 2016 kom vi endelig i gang på alvor. Takket være en enorm innsats fra lokalsamfunnet klarte vi å finansiere prosjektet. Sammen med brua ble det også opparbeidet 10-15 km med gangveger, mye av det med lys. Min oppgave var å gjennomføre bruprosjektet. Grunnstein ble lagt ned høsten 2019, og den 16. mai i 2020 kunne brua innvies. Arbeidet og leveransene til brua ble delt mellom lokale entreprenører og leverandører der alle leverte til redusert pris. Jeg var også sterkt engasjert i restaurering og gjenoppbygging av Vollan bru på Kvikne, som ble åpnet nå i sommer. Det var morosamt å få til.
Flere spørsmål
Husker du ditt første kyss?
– Nei!
Du har vært med på litt av en utvikling?
– Ja, fra hest og manuelt arbeid til AI.
Hvilken maskin har fått størst betydning for ditt liv?
– Dataeksamen ble viktig – jeg har fortsatt min først maskin fra 1965.
Hva tenker du om kjønnsroller og likestilling?
– Med tre søstre og ei aktiv mor lærte jeg litt om det.
Hvem er den viktigste person i livet ditt?
– Det må bli den nærmeste familien.
Hvilket forhold har du til dyr?
– Jeg har vokst opp med dyr, er glad i dyr og kan ikke huske å ha vært redd dyr.
Økonomi, hva har det betydd for deg?
– Jeg har vært gjennom alle faser, fra å pante flasker som student til en komfortabel pensjonisttilværelse.
Betyr musikk og sang mye for deg?
– Vi var en syngende familie. Jeg har også vært med i kor et par ganger, men er ingen stor sanger.
Har du noen gode eller dårlige matminner?
– Jeg husker seterkosten fra barndommen. Nå spiser jeg alt, inklusive insekter og edderkopper
Hvilke interesser og hobbyer har du?
– Teknikk, håndverk, historie og jakt.
Hvilke egenskaper har vært viktige for deg å ha gjennom livet?
– Å finne løsninger, det være seg praktiske eller teoretiske
Hva slags menneske har du ønsket du å være?
– Et menneske som forsøker å gjøre rett for seg
Har du følt på ensomhet i livet ditt?
– Når man bor alene, så er det klart at det kan føles ensomt noen ganger. Da er løsningen å jobbe med et eller annet.
Hva er du redd?
– Nei, hva skulle nå det være?
Har du hatt noen særlige livsutfordringer?
– Nei, jeg har vel vært ganske forskånet for slikt
Hva tenker du når du ser deg selv i speilet?
– At jeg begynner å se et levd liv!
Hvilke sjanser tok du?
– Har vel tatt for få sjanser. Jeg er mest fornøyd med at jeg tok sjansen på en jobb i Libanon og la ned konsulentvirksomheten. Det endret livet mitt.
Skulle du ha sett noe ugjort? Eller angrer du på noe?
– Det har jeg nok fortrengt
Skam – hva forbinder du med det?
– Når jeg har gjort urett mot noen.
Hva har vært det vanskeligste du har vært med på?
– Jeg kommer ikke på noe som det ikke har vært mulig å finne en løsning på
Basert på dine erfaringer – hvilke råd har du til andre?
– Ikke vær redd for å prøve noe nytt! Carpe Diem!
Hvilke tanker gjør du deg om framtida? Er det noe du drømmer om å gjøre?
– Å fortsette arbeidet i Malawi, skaffe skoler og vatn til flere. Kanskje foreta flere reiser til fjerne mål.