På denne siden vil du finne faglige kommentarer til intervjuene som publiseres på Årringer-siden.

– Frivilligheten er viktig for at Amina (73) skal bli en del av lokalsamfunnet

Les hvorfor Beate Magerholm mener frivilligheten er så viktig for integrering. Magerholm er rådgiver ved avdeling for frivillighet og kultur ved Verdighetsenteret og sanitetskvinne.
Les Beate Magerholms kommentar.
Eldre kvinne sitter og holder på en stokk

Fortellinger om livslang omsorg fra eldre foreldre til personer med utviklingshemning

– Gode planer kan gi trygghet om at det voksne barnet er ivaretatt, har et godt liv, og vil fortsatt ha det også den dagen mor eller far ikke er til stede, skriver Lene Kristiansen, fagkonsulent Aldring og helse, i en faglig kommentar til Årringer-intervjuet med Tordis Ørjasæter.
Les Lene Kristiansens kommentar her.
Kvinne foreleser

Frivillighet kan være helsefremmende for alle parter

– Frivillighet kan redusere ensomhet og styrke aktivitet og fellesskap – men det må tilrettelegges for et godt og systematisk samarbeid.
Det sier Beate Magerholm i en kommentar til artikkelen om Svanhild Vigdis Kolden (90), som har arbeidet frivillig i 30 år. Magerholm er rådgiver ved avdeling for frivillighet og kultur og underviser ved etterutdanningen Frivillighetskoordinering – eldreomsorg ved Verdighetsenteret.
Les hele kommentaren til Magerholm her.

– Unngå å se på pasienten som «nok en skrøpelig eldre», oppfordrer forsker

Fag- og forskningsutvikler Irene Aasmul oppfordrer helsepersonell til å bli godt kjent med de nye pasientene som kommer til sykehjemmet.
– For å opprettholde aktivitet når eldre kommer på sykehjem, er det viktig å bli kjent med dem og se ressursene til den enkelte, sier Aasmul ved Verdighetsenteret.
Les mer

– Søk interesser som leder til aktivitet


Fysisk aktivitet har en positiv virkning på oss, også i eldre år. Men organisert trening er ikke nødvendigvis det som skal til. – Hva synes vi selv er interessant og morsomt, som samtidig kan lede oss ut i aktivitet? Det å være litt i bevegelse og få noe variasjon i hverdagen er som regel bedre enn ingenting, både for fysisk og mental helse, sier fagsjef Ellen Melbye Langballe, Aldring og helse.
Les artikkelen – Søk interesser som leder til aktivitet

– Når du er livstruende syk skal helsepersonell se hele deg

Hvis du har et kutt i kneet som må sys, er det ok at legen hovedsakelig fokuserer på kuttet. Men når du ligger for døden, skal helsepersonell se hele deg, sier Sebastian von Hofacker ved Verdighetsenteret.
Les mer
Smilende voksen mann

Legger år til livene: Men hvordan legge liv til årene

Norges befolkning legger stadig flere år til sine liv, men hva fyller vi disse årene med?
– Høyere gjennomsnittsalder kan ikke være vårt eneste mål. Det handler like mye om å gi godt innhold til årene, sier professor Geir Selbæk, forskningssjef i Aldring og helse, i en kommentar til intervjuserien Årringer.
Les kommentaren til professor Geir Selbæk
Kollasj med bilder av fire kvinner og logoen til Årringer

– Gamle folk får altfor lite oppmerksomhet

Intervjuserien Årringer lanseres i anledning Eldredagen 1. oktober. I løpet av de kommende månedene får du møte 22 gamle fra hele Norge.
Les hva lederne av Verdighetsenteret og Aldring og helse sier ved lansering av Årringer-prosjektet