Naboen min spurte om jeg ville være med og bade i sjøen. Nå har vi badet sammen i 12 år.

Badingen er dagens lyspunkt for meg. Jeg kjenner det er bra for både kroppen min, det mentale og det sosiale.

Rosemary (89): Kvinnen og havet

Rosemary Lund bader i sjøen hele året. Hun føler seg heldig. 

Da jeg vokste opp i Sunderland som liten jente, brukte vi å kjøre ned til en fin sandstrand like i nærheten av der vi bodde. Det var så flott. Vi flyttet videre til Edinburgh. Der bodde vi også i nærheten av havet. 

Som voksen fikk jeg jobb på en seilbåt. Vi seilte rundt i Sør-Europa. Jeg var kokk om bord om sommeren og passet båten alene da den lå i havn om vintrene. En vinter da jeg kom inn til en havn i Alicante, kastet jeg tauet til en mann på land. Han som tok imot tauet, ble min mann. Vi hadde noen fantastiske år sammen der. En gang lå seilbåten vår mellom skuespiller Grace Kelly sin båt på den ene siden og prinsesse Margaret sin båt på den andre. Grace hadde en mye større båt, men den vugget så mye. Hun måtte sove på hotell, mens vi i den lille båten sov godt i havnen. 

Jeg er ikke ensom

Etter noen år flyttet vi til Bergen, min manns hjemby. Vi fikk en stor familie sammen. Tre barn, seks barnebarn og to oldebarn. Men mannen min lever ikke lenger. Selv om jeg bor alene, føler jeg meg ikke ensom. Familie og venner er veldig viktig for meg. Jeg har mange gode venner. Denne uken skal jeg møte noen av mine engelske venninner. Jeg har også mange gode venner i teatergruppen Bads, der  jeg er leder. Vi i Bads setter opp seks forestillinger hvert år, på Fana kulturhus. Når forestillingene er over, drar vi og underholder gratis på sykehjem og aldershjem. 

Neste uke skal jeg i konfirmasjon til det ene barnebarnet mitt i Oslo. Når jeg reiser over der skal jeg også møte en gammel venninne. Vi sang tjue år i operakor sammen. 

Her i Bergen bor den ene datteren i samme blokk som meg. Hun er bare helt marvelous! Jeg hadde ikke klart å bo alene uten hjelp fra henne. Hun hjelper meg blant annet med pc-en og med å vaske. Hun hjelper meg med alt jeg trenger i huset.

EN FORMIDLER: Rosemary leder fortsatt teatergruppen BADS. På grunn av koronapandemien ble forestillingene avlyst. Hun gleder seg til å komme i gang igjen.

Jeg har nesten ikke rynker!


Denne helårsbadingen begynte med at jeg møtte en nabo som sa at de brukte å bade hver dag. Halv tolv, hver dag. Hun spurte om jeg ville være med. Jeg sa at jeg gjerne ville være med om sommeren, men at det var uaktuelt for meg å bade om vinteren. Jeg begynte å bade sammen med dem den sommeren. Så bare fortsatte jeg å bade sammen med dem utover høsten. Plutselig var det desember. Desember! Jeg har badet når det har vært ni minusgrader i luften og bare et par grader i sjøen. Det er så fantastisk. Badingen er dagens lyspunkt. Det gir meg så mye. Jeg kjenner at det er bra for både kroppen min, det mentale og det sosiale. Ofte bader jeg sammen med naboen min Anne. Hun bor i samme blokk som meg. Da går vi sammen bort. Vi bader også sammen med Ida og Ruth. De jobber på Verftet, like ved der vi bader. Nå har jeg badet gjennom hele året i 12 år. Det er så deilig følelse når jeg kommer opp av vannet. Det er så friskt. Jeg tror saltvannet er bra for huden også. Ser du? Jeg har ikke så mange rynker.

PÅ SJØEN: Ektemannen Håkon Lund om bord på en av seilbåtene.
MINNER: Rosemary og ektemannen Håkon – under bryllupet og med seilbåter i bakgrunnen.

Det er ikke alle som liker at jeg bader sånn. Jeg møtte en lege som sa det ikke var bra for meg. Da byttet jeg lege. For noen måneder siden var jeg inne for å ta en operasjon på sykehuset. Da sa de at jeg var i så god form.

Jeg møtte en lege som sa badingen ikke var bra for meg. Da byttet jeg lege.

Rosemary Lund

Legene jeg møtte da sa de trodde badingen kunne ha bidratt positivt til den gode formen min. Hvis jeg ikke hadde vært i god form, kunne de ikke ha gjennomført operasjonen, sa de. 

Noen ganger kan det være litt vanskelig å komme seg ut, hvis det er dårlig vær for eksempel. Men jeg angrer aldri etterpå. Det er alltid deilig etterpå.

BADER ALLTID SAMMEN MED VENNER: Rosemary og Ida Helland-Hansen er i sjøen ved USF Verftet i Bergen.

Jeg bruker å gå ut i stigen og ikke på steinene. Steinene er glatte og jeg er redd for å skli. Akkurat idet jeg kommer uti vannet er det litt kaldt, men så blir det deilig.

I dag var det 16 grader. Jeg svømte rundt i fem minutter. Det var friskt og godt. Jeg har lyst til å bade hver dag utover høsten nå. 

Jeg elsker havet. Jeg er bare så heldig som kan gjøre dette i min alder. Veldig heldig.

 

Rosemary om…

Hva er et godt liv for deg? 
Å være sammen med familie og gode venner, å drive med bading, teatergruppen Bads, å synge og være i kirken.

Hvordan går det med kropp og helse? 
Jeg har en vond hånd etter at jeg falt da jeg gikk tur med hunden og skulderen min går ofte ut av ledd. Men formen min er god. Badingen gjør at jeg holder meg i form og det er bra for blodomløpet. Jeg er også nesten blind på det ene øyet, men jeg ser med det andre. Ofte klarer jeg ikke kjenne igjen folk, da ber jeg folk si hvem de er.  

Hva er ditt sterkeste minne? 
Det er kanskje litt merkelig, men et veldig sterkt minne for meg var da jeg satt på en restaurant på Mallorca sammen med mannen min og kelneren kom inn og ropte “pang, pang, Kennedy shot, Kennedy morto”. 

Hva er din rettesnor i livet? 
Jeg prøver å hjelpe andre og være et godt menneske. 

Hva tenker du om den teknologiske utvikling du har opplevd i din levetid? 
Det er vanskelig nå når alt er på Helsenorge og Digipost. Jeg må ha hjelp fra noen i familien for å finne frem.

Hva tenker du om døden? 
Jeg bekymrer meg ikke for døden. Min mor levde til hun ble 102. Jeg har hatt et godt liv. Jeg er kristen og tror på Gud. Jeg elsker å gå i den engelske kirken i Bergen og i Nykirken.